PROFESSOR DR MUHAYA

Bismilah…



         Aku rasa, ramai orang dah kenal Prof Muhaya ni kan? Ke ada yg tak kenal lagi? Meh la aku cite sikit pasal Prof ni secara ringkas je la..panjang giler kot biodata prof ni. Memang wow la tengok background akademik, jawatan yg dipegang, penghargaan  yg  beliau dah terima dan penampilan beliau dalam TV. Sebab tu jugak la ramai dah kenal prof ni sebab  selalu masuk keluar TV. Prof Muhaya ni seorang pakar mata dan seoran motivator. Aku start kenal Prof ni bila orang ramai kecoh  yg breakfast prof sama ng breakfast aku! Hehe. It’s HERBALIFE SHAKE! =D  ok, bukan aku yg takde nama ni je ye guna herbalife, prof muhaya pun guna tau. #untunglah coach dia.hehe=p dapat orang yg serius. Nape aku kate prof ni serius, sebab selalu talk yg aku dengar dari beliau, mesti cakap psl kesihatan. Beliau sgt ambil berat dengan kesihatan. Oke, nanti aku share ape yg aku dengar dari talk prof muhaya ni.



Prof ketika bertemu coach Herbalife di booth 
"I use Herbalife, please share this in your facebook and everybody". 
         
         First time, aku kenal Prof ni kat astro oasis. Prof bagi motivation kat budak sekolah. Ape ntah name program tu. Mase tu aku tengok sambil lewa je, sebab alaaaa motivation utk budak sekolah, aku bukan budak sekolah..hehe..(serius mase ni aku xtau pun prof muhaya ni mmg luar biasa orgnye-_-“)

         Lepas tu, tiba2 kecoh yg Prof Muhaya ni pun amek herbalife, dan ramai orang kata motivation dan cara penyampaian beliau sgt best. Aku pun berminat nak tau sapa prof Muhaya ni sampai satu hari ni, 20.11.2011, aku dpt tau, she’s coming to my hometown, Bangi untuk bagi talk dlm slot kuliah Muslimah di Surau Annur, Seksyen 1, Bangi. Masa tu sebenarnya aku kene attend booth herbalife, tapi aku nak sgt jumpa prof ni dan xtau bila lg boleh dpt peluang mcm ni. So I left the booth to my colleagues and attended the talk and Alhamdulillah  it was too berbaloi-baloi!=D

kemain susah nak tgu dpt tgkp gbr, akhirnya dpt jugak! Alhamdulillah=)


         Antara pengisian kuliah prof Muhaya sangat banyak. She’s a kind of kalau boleh nak share semua yang dia patut share, tapi masa tak mengizinkan. Tapi, aku pun akan make it short and simple la. Sangat byk point dia.huhu..aku nak pilih satu point yg aku suka sgt.hehe.it's about health. (sebenarnye aku dah tulis 2 point lain tapi tiba2 hilang tak boleh copy paste =(, lain kali aku tulis semula bila ada kesempatan)


                                                               

      -  soalan pertama prof tanya , “SIAPA MAKAN NASI LEMAK PAGI TADI??”  ha, prof pun tau yg nasi lemak  tu tak bagus oke. Yg best lagi dia cakap camni, “you all tau tak I breakfast ape tadi? I breakfast Herbalife, kacang, bla  bla bla.. pastu tengah hari, I selalu amek Herbalife jugak, pastu malam baru I makan normal meal ng husband I.” =) mase ni hidung aku kembang kempis duduk kat belakang bila tau breakfast ktorang sama.hehehe=p
       - pastu Prof ckp lg, cara nak jaga badan, kurangkan makan carbo, banyakkan makan protein. Makan nasi sekali sehari je .(Herbalife is balanced based protein food and meal replacement)=)
      -beli omega 3 oil (Herbalife ada omega 3 jugak. Di buat oleh  pemenang Nobel Prize lagi=)
      - makan supplement (Herbalife ada jugak=))
      - prof juga remind, STOP ALL 3 IN 1 DRINK!! Tak bagus! Dah masuk paper pun kan!
      - prof pun sebut pasal water filter. Hamek kau, sampai water filter pun dia ingatkan kita. Prof cakap, “kalau air tak sihat, mcm mana badan nak sihat?”
     
“ PRIORITIZE YOUR HEALTH! ” 
   
         Antara duit dan kesihatan mana lagi penting? Prof kata, kita kene invest untuk kesihatan kita. Ada orang cakap, “saya simpan gelang ni untuk bila sakit nanti, ada duit nak biaya perubatan”
         Owh no! mentality tu sangat la salah dan terpesong. Kalau kita ada terfikir macam tu, maknanya kita bercadang untuk sakit!!!  Prof kata, kalau diut tak ada, tapi ada gelang banyak2 kan tangan tu, gadai je, untuk beli produk2 kesihatan kat luar tu! Itu satu PELABURAN, BUKAN PERBELANJAAN! Prof bagi tau, beliau spend untuk kesihatan sahaja RM900-RM2000 sebulan. Wow, that is a huge amount!Tapi berbaloi sebab, PREVENTION IS BETTER THAN CURE!  Prof cakap,

“FIZIKAL SEDAP DAN SIHAT, SENANG NAK IBADAH PADA ALLAH. Insya Allah”

         Ape la sangat duit kita tu nak dibandingkan dgn kesihatan kita. Ape guna ada duit kepuk2, tapi badan sakit. Tapi ada orang pulak, dah la tak ada duit, sakit pulak tu..haih, itu lagi kesian. HEALTH IS WEALTH! Tak kaya tak pe, yang penting sihat. Itu yang utama. Tapi kalau kaya dan sihat, itu lagi2 sangat2 bagus. Alhamdulillah, I’m in Herbalife who provides me with good health and good money.=) jika anda kenal siapa2 yg anda masalah kesihatan, perlu turun/naik berat badan, atau ada masalah kewangan, boleh contact saya 0133256896. =)


1 comment:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...